Sabtu, 7 November 2009

CERPEN luahan hati....riang dalam sedih..

SABTU, NOv 7, 2009

Perjalanan hidupku sebagai seorang guru pelatih..

Ummmmm…. cikgu..cikgu… aihhh…baru aku sedar.. hari ni..aku berada dibidang perguruan.. bakal cikgu..? Mmmm… Cikgu Zul… hee.. agak2 sedap x name tu…? Huhu.. Waah.. bakal cikgu.. Zul jadi cikgu.. Humm….? Rase cam xsedar plak..aku akn bergelar seorang guru.. Percaya atau x.. Cikgu xpernah menjadi cita2 aku.. xpernah ada dalam list cita2 pon.. tapi.. akhirnya.. Bidang perguruan nila..yg akan menjadi darah dagingku.. Ya.. aku dilahirkan untuk menjadi seorang guru, seorang pendidik.. tak sangka panggilan keramat “cikgu” menjadi panggilan aku sekarang walaupun baru bergelar bakal guru@guru pelatih.

Cita2 pertama, nak jadi jurutera.. ntoh nape la jurutera yg jadi pilihan.. bila masuk matrikulasi lagi la berkobar-kobar aku nak jadi engineer..nak2 bila dah sem2,..aku dah plan nak ambik kos SARJANA MUDA KEJURUTERAAN MEKANIKAL & AUTOMOTIF..alhamdulilah dapat..


Aihhh..berbalik pada kisah ku sebagai seorang guru pelatih.. (selingan jap td ..)
Kalau cakap pasal liku2 sebelum aku bergelar guru pelatih di iPIP nih.. memang berliku2 jugak la..

Banyak suka duka yang dilalui di matrikulasi tu.. Pahit manis..masin tawau… suma ada…

Inilah permulaan ceritanya….

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx


Di suatu sudut pemandangan...............
Suspek dikesan...!

Dulu… di bangku sekolah menengah.. aku bercita2 nk jadi jurutera mekanikal automotif yg berjaya.. yg pro.. terutamanya dalam kejuruteraan kereta2 ni.. ntoh.. aku dapat rasakan passion aku lam bidang ni sangat2 la tinggi..

Masih aku ingat.. setiap kali aku keluar.. bila berada atas jalan raya.. aku akan tengok n tilik semua bentuk kereta.. n Struktur kereta... macamana nak buat.. apa bahan yg menyokongnya.. lagi syok kalau tengok kereta2 yg dah diubah suai.. Atas sebab passion dalam bidang tu terlalu tinggi.. Aku berazam nk jadi Engineer yg berjaya suatu hari nanti.. n bila tamat spm.. aku dapat matrik melaka r.. Ske gle aku... Kawan2 lain plak asyik tak cye j... Sabar zul.. zul.. mungkin ni rezeki masa ni.. tuhan nk uji....


Kemudian, Aku mendapat tawaran untuk sambung study di UMP (universiti malaysia pahang).. tambah tolak darab bahagi.. aku pon decide tuk terima tawaran 2....sbb 2 la kos yg aku nak..
Minggu orientasi bermula.. Semuanya berjalan dengan lancar… Dan sesi pembelajaran bermula..
Kelas pertama mase tu ialah kelas engnrng math.. Boleh la… lepas tu pengenalan kepada subjek static.. aihh.. subjek ape ni..? ade chemistry, ada math sket2, static… subjek apo nih..?? pelik2 lah.. Pastu subjek Material., okla.. best la jugak..

Gitu la hari2 aku setiap hari di ump.. Pagi.. gi clas.. belajar.. wat keje.. study.. balik.. Pergi clas.. belajar..wat keje..stdy..balik.. Bende yg same hari2 selama 1 bulan.... Tapi yg sweet tetap sweet.. banyak pengalaman manis kat u tu..

HAH CUTI H1N1............


Hari demi hari.. berlalu.. .. aku dapat mesej yg mengatakan aku dapat maktab..aku pun cter kat parent........

mase tu ,satu hal lagi timb
ul.....
aku gtau mak.. aku dapat tawaran ke maktab.. Tau ape reaksi dia..?
Dia bersyukur sangat2… Alhamdulillah ... mak byk berdoa tuk aku.. doakan tuk anak lelaki dia ni.. tuk dapat tawaran ke maktab.. Aku sebak masa tu.. bukan sebab apa..sebab aku sayang sgt2 kat mak ayah aku....

Malam tu.. berapa haribulan ntoh.. lepas bual dgn mak untuk sesi kaunseling.. aku mintak diri tuk tido.. sebelum tido.. aku masuk la kejap laman web .. mencari entoh ape aku pon xtau.. mata dah rabak.. Then aku teringat la.. pada permohonan ke maktab.. Hmmmm.. pergi la kat site tu jap..semak status pemohonan.. Umm… masukkan Ic.. dan… klik...

TAHNIAH….!!!
TAWARAN MENGIKUTI KURSUS PERGURUAN
DI : INSTITUT PERGURUAN ULU KINTA IPOH PERAK
OPSYEN : (BM/PJ/PSV)

Tau x.. apa reaksi aku…? Hummm… xde perasaan..

Ntoh.. Cuma selepas saat tu.. kesedihan kat mak aku trus melonjak plak.. dan
sedih nak tinggalkan u.. mak aku nampak gembira sangat2 anak dia mendapat tawaran bidang perguruan.. dalam hati aku.. Huk3.. mak hapy.. aku lak sedih sebab mak aku hapy aku dapat bidang yg aku xmau… Huk3..(Apela aku nih kan..) tapi demi mak...


Kecoh sekampung aku dapat tawaran ke maktab... Panggilan cikgu da lekat dah kat name aku.. Makcik2 pon.. “owhh… yang ni ke yang dapat maktab..?? Bertuahnya..” Rasanya korang pon rasa part ni kan.. Besela.. nak jadi cikgu kan.. Aduhai… sedare2 lebih excited dari tuan empunya badan ni.. aiyaak.. fenomena ape nih…? Gitula.. mak aku, family aku, n adik2.. excited aku dapat tawaran ke maktab.. dan kalau sesekali aku gatal2 tanya pasal nak tinggalkan U.. diorang mesti dapat agak aku berharap n sedih lagi.. “Aihh…rezeki dapat maktab nie… Bukan senang nk dapat maktab tau x..? Puluh2 ribu orang yg apply, dalam 6000 orang jer yg terpilih..”
Haa… gitu la setiap kali aku tercakap pasal U n maktab.. Tu belum mak aku ag… lagi sarkastik ayat2 beliau..


“Belaja kat U lame2 pon.. kuar xdapat keje nk wat ape… Cikgu.. kerja kerajaan.. kerja terjamin..”
Akhirnya aku berjanji pada diri sendiri tak akan mention ag pasal tu nak2 pada mak aku..

Dan persediaan dibuat last2 minute.. sekali lagi aku dibebel mak ag..

“Nampak sangat xbersemangat nk g maktab.. baju2 xsiap kemas ag” .. n macam2 ag la.. yg mak bebelkan.. n ulang lagi ayat… “Nak harap ape ag kat U.. Cikgu nih.. keje mulia.. keje terjamin..” aihh.. tu yg aku xmo dengar tuh.. balik2 ulang ayat sama.. n ayat tu.. ada ag sampaila hari tibanya.. Pendaftaran pelajar secnd intake Julai 09.. dalam kete masa on dway g maktab pon .. Hmmm.. mak2.. nway… thanks a lot.... ape2pon laa..dia nak yg terbaik tuk anak dia..


sekian........luahan aku sebelum exam.........

12 ulasan:

J3 | 09 berkata...

trime kasih sgt2.....
GUD LUCk k kat kamu......
tp sape ko??????????
aku confius elektrik...hahahahahaha

J3 | 09 berkata...

jol

J3 | 09 berkata...

fuh...dasat siot kisah ko ke maktab nih..memang penuh berliku..papepon AKU harap ko dapat and dah ikhlaskan sumer yg telah terjadi dalam hidup ko..ada hikmah disebalik semua kejadian..sebelum Dia bagi yg terbaeekk untk ko Dia bg dulu dugaan yg maha hebat and beradanya ko kat sini, kaloko tak nampak lg hikmahnye meby hikmahnya pd mase akan datang mungkin time ko da beranak pinak ker...time ekonomi da gawat ker...btw agak2 ko ann...nak plak tak dengar alkisah aku yg beronak duri ni lagi sadis...huhuhuhuhu...



AKU

J3 | 09 berkata...

tq.....trime kasih sgt2 kat AKU...wat aku semakin reda.........untung aku dapat member2 j3....
sayang j3.......



jol

J3 | 09 berkata...

kisah jol wat aku ingat kisah silam ak yg berabad ak try lupekn.............................................................................................. aku ni yg parah dye........bile org sebut je mende yg relatedkn ak ngan ksah silam ak,...... mulela ak....em...emmm........ x tau p nk ckp....... huhhhh....

J3 | 09 berkata...

aip jol....dramatik ma ko nyer cter...taknk msok pertandingan cerpen ker???
bgos2....ade hikmah disebalek smuer dugaan weh...trust me!!!

kemal...

J3 | 09 berkata...

wah menganjing aku nampak......
tak kan r aku nak anto cter ni......
conform kalah....
dye kena ko yg masuk bru boley menang.......



jol

J3 | 09 berkata...

wah3....dasat2....
kte mmg byk psamaan ea...huhu....
aku pn mseh x tau pe motif aku kat cni...
hak3...
hurumm....
emak pune pasl...dok la cni...
x pe....pe yg mak decice...
tu ar yg terbek...
trust me...
aku pnh mrasainya...


kin_digital

J3 | 09 berkata...

de salh taip atas tuh....
decide...dkn decice...
huhu
my mistake...


kin_digital

peri2djeju berkata...

just nk share ngan zul..ayat dari surah al baqarah....apa yg kita suke tak semestinya terbaik untuk kita...dan boleh jadi apa yg kita tak suke..itulah yg terbaik tuk kita..Allah Maha Mengetahui segala2nya..=)

J3 | 09 berkata...

tambahan....laayukallifullah hu nafsan illa wusa'ha..Allah tidak akan membebankan seseorang itu melainkan dengan kesanggupannye....
insyaallah...

jdik cegu berkaliber,,,hehe


kemal...

J3 | 09 berkata...

insyaallah....
mungkin ke?????
tp tu la yang aku nak.....
trima kasih yek kemal............
doakan yek aku jadi ckg yg berkaliber......




jol