Khamis, 17 Disember 2009

sajer2 nk bagi

Compliments Comments
Myspace Comments




lawo r ko wat kina!!!!!!!!!!!hehehe

Khamis, 3 Disember 2009

khas untuk sahabatku j3





mmg nk bagi pn...buat sumer sahabat2ku..

Selasa, 1 Disember 2009

tpon jap..ad bad news nie..

salam kwn2... tahniah pade y berjaye, maaf pade yang terluka, n terima kasih pada yang call, anda berjye dkesan ikhlas dalm persahabatan..bg y x terkena, korg mmg fokus n alert dalm keje2 korg.he2..msj 2 hanya sekadar rekaan semata-mata, tiada kaitan antare y hidup n y masih lagi hidup.....sekadar memenuhi kekosongn d hati bersame sume sempena borink month....fatul ko n namira layak r jadi pemimpin ktorg...huhu...

Ahad, 29 November 2009

MuKE-mUkE YG TnGaH bOwInK!!!

















AK RESEW BOWINK....SO AK PN CARIK LA MUKE2 BOWINK KOWANG SKALIK....HUHUHU...... NI LA SEBAB AK DLHIRKN.............SBGAI....ER... T LAH AK CKP KT SHOUTMIX...:p

Jumaat, 20 November 2009

DEDIKASI BUAT TEMAN J3~




Teman sejati



Ku biar kalam berbicara…menghurai maksudnya d jiwa..
Agar mudah ku mengerti segala yang terjadi… sudah suratan illahi

Ku biarkan pena menulis meluahkan hasrat d hati
Moga terubat segala keresahan d jiwa tak pernah ku ingini..
Aku telah pun sedaya tak melukai hatimu
Mungkin sudah suratan hidupku

Kasih yg lama terjalin berderai bagaikan kaca
Oh teman maafkanlah diriku..

Oh tuhan tunjukkan ku jln utk menempuhi dugaan ini
Teman maafkan jika ku melukaimu
Moga ikatan ukhuwah yg di bina ke akhirnya..

Aku tidakkan berdaya menahan hibanya rasa
kau pergi meninggalkn diriku
Mungkin ada rahmat yg tersembunyi

Ku biar kalam berbicara…menghurai maksudnya d jiwa..
Agar mudah ku mengerti segala yang terjadi… sudah suratan illahi

BUAT TEMAN2 J3..

Salam perpisahan ku hulurkan..
Sepanjang cuti sem yg bakal tiba ni,aq harap korang jage diri n still contact each other k!
Aku nak tgok dak2 J3 yg same gak mcm skrg.
Lau de perubahan pun,biala yg baek.
Orait?
Emm....
Lagi pe je??
Ok tuh saje wat masa ni...
Sebelum mengundur diri,amek la serangkap pantun ni..


Kalau ada sumur di ladang,
boleh kita menumpang mandi,(korang nak ker mandi ngn kobau???..ngee~)
Kalau ada umur yg panjang,
Bolehla kita berjumpa lagi.(mesti rindu kat korang!!)

Sayonara~
~cegu ika~

Khamis, 19 November 2009

PECAH RAHSIA!!!!!!!!

PENGUNDIAN BAJU J3!!!!!!MARI...MARI....











Disini terdapat 10 design baju...aku tko wane jew....so...korg pleh la mne yg korg ske....tp 3 je la...t ssh nk kire kalo byk2...

OK....SYARAT PEMILIHAN

1. PILIH 3 JEW...GAMBA PTAME TU NO 1 SAMPAI LA 10...SO KOWG JUST TLIS NO JEW...
2.PILIH IKUT KSUKAAN YANG PALING SUKE...
cth: plhn 1 yg plg ske..an so on...
3.KALO ANTRE SME DESIGN NI...X DEK YG MNARIK NLURI ATI KORG....USULKAN CDGN KORG....KTE BOLEH BNCG....OK???
4.JGN LUPE AKU TYME CUTI PNJG K????SYA KATE DIE SKALI....K???
5.SLAMAT MENGUNDI..............NO CORRUPTION!!!

Rabu, 18 November 2009

Tinta Seorang Menusia

Dream Of Being A Hero
I don’t know where to go from here
or what to live for anymore.
Like a fool, lost in a road all alone.
The other day, I was wandering
strongly laughing like everything is alright.
My heart is like an empty desert.
People, and the world don’t believe.
Because of a deep wound,
I (became) the hero of my life.

I will rise up once again,
shining like a jewel in a dream.
Call me,
I am a dreamy hero.
Until the end, I will run through,
(because) now I am not afraid
with you here right by my side.

Self-confidence is nothing but a lie,
no one knows about what my wounds are.
So I have lived (my life) shut out,
(lived) like a foolish coward.
I (became) my life’s hero.

I will rise up once again,
shining like a jewel in a dream.
Call me,
I am a dreamy hero.
Until the end, I will run through,
(because) now I am not afraid
with you here right by my side.

All the sorrow I’ve had from you has left my heart rusted.
But I shall heal your pain.
I am the hero for tomorrow.

Once again, power will pay off
holding my like a blinding light of hope.
I am a dreamy hero.
It is a rough world.
But it is all bearable
when you are with me.

so, kiter sbg bakal guru unit j yang selalu kene hambat ngan senior, ngan HEP last wwek, kenalah bersabar, jgn lak nk melenting x tentu pasal. kiter kenelah jg atitude sbg bakal guru. jgn jadi lak mcm ketam mengajar anaknya berjalan, guru kencing berdiri, murid kencing berlari. kita nie ibarat nakhoda kapal yang mengemudi haluan kapal. jika nakhoda itu mengikut haluan yang ditentukan, maka eloklah kapal itu berlayar. jikalau nakhoda itu tidak mengikut haluan yang ditetapkan, maka sesat dan seronglah perjalanan kapal itu. bukan nak ckp ak nie bagus sangat, tetapi sebagai seorang yang diangkat martabatnya oleh Islam, kenalah tunjuk tauladan dan contoh yang baik kepada anak bangsa. dunia di luar kita tidak tahu likunya. dunia yang dilalui sekarang sudah menampakkan liku dunia di luar sana. tapi, jangan disangka setiap perjalanan hidup sebagai seorang guru, semuanya lancar dan gembira. jadikanlah setiap kejadian yang berlaku sebagai medium motivasi diri dan semoga perkara itu mampu jadikan kita sebagai seorang guru yang boleh berjasa kepada agama, bangsa dan negara.

sudah dipahat kata di langit, jasa terjunjung budi ditabur. itu salah satu daripada kata-kata bijak pandai Melayu yang menyerlahkan darjat seorang guru.
Rahsia Melalui Tulisan Dr Fadzilah Kamsah


PERTAMA : TEKANAN
i. Tekanan yang kuat
Seseorang yang menulis dengan kuat tekanannya sehingga berbekas di bahagian belakang kertas.
· Sihat, cergas, pantas dan sedikit agresif
ii. Tekanan yang ringan
Seseorang yang menulis dengan lembut dan ringan dan tidak berbekas.
· Kurang bertenaga, kurang sihat dan mudah sakit
KEDUA : BENTUK TULISAN
i. Tulisan yang bulat-bulat
Semua huruf ditulis dengan bulat
· Emosional, prihatin, pengasih penyayang, kepekaan tinggi dan banyak memakai otak di sebelah kanan (otak kreatif)
ii. Tulisan yang tajam-tajam atau leper-leper
Tulisan yang angular dan sharp
· Rasional, berkerja dgn sistematik, pandai mengurus dan banyak memakai otak di sebelah kiri (otak logical)
KETIGA : KECONDONGAN
i. Condong ke kanan
· Extrovert, suka bercerita, berkongsi maklumat dgn orang lain, peramah, suka campur orang, mudah memimpin, mudah menunjukkan kasih
sayang, berani, pemurah
ii. Condong ke kiri
· Introvert, suka menyimpan rahsia, agak pemalu, tak suka berubah, amat setia kepada kekasih, keluarga, organisasi dan negara tetapi tak suka
campur orang
iii. Tegak
· Systematic, mudah kawal diri, suka berkawan tetapi tak cari kawan sebaliknya kawan cari dia, tak suka gaduh-gaduh, suka ambil jalan
tengah
iv. Campur-campur
· Emosi tak tetap macam remaja yang belum cukup umur atau macam orang perempuan datang bulan (maaf)
KEEMPAT : KERAPATAN
i. Jarang-jarang
· Tak suka campur orang, kurang mesra dan sedikit boros.
ii. Rapat-rapat
· Suka campur orang, amat bergantung kepada orang lain, jimat atau kedekut
KELIMA : PADA HURUF J, G, Y, Z

i. Ada ekor
a) Besar, panjang dan sempurna
· Tahap emosi yang dipamer itu jelas, pengasih & penyayang, pemurah, mudah kesian pada orang, mempamerkan tahap kerajinan
b) Kecil, pendek dan tak sempurna
· Tak pandai mempamerkan emosi, kurang rajin, tak pandai mempamerkan kasih sayang walaupun sayang itu banyak dalam diri
KEENAM : PADA PALANG HURUF KECIL T (T)
i. Tinggi
· Tahap aspirasi tinggi
ii. Rendah
· Mudah berpuas hati, cita-cita rendah
iii. Tengah-tengah
· Usaha dan tahap pencapaian itu di tahap sederhana

RUMUSAN : -
Tulisan mencerminkan peribadi… Kita boleh menukar tulisan kita untuk mengubah peribadi dan Personaliti kita dengan sengaja supaya kita cemerlang dalam hidup…

Selasa, 17 November 2009

Capital E

When I’m crying, You laughing,

You think that it has all been decided,

But it’s all coming back to you,

You never realize,

You think it’s alright.

.

You say I can’t swim, but you're drowning,

You think that it’s all is been decided,

But you still hiding in your shoes,

You never try to walk,

You think it’s alright.

.

Cause the days are coming early,

The sun is shining clearly,

We need a ride, To travel fast,

Just don’t deny , Break the ice,

World’s becoming lonely,

When pride just can’t be print,

I can’t decide.

Isnin, 16 November 2009

di MANAkah terletak tempat ini??????????

Terkenang di ketika Itu
Ku dimanja dan disayang slalu
Apa saja kemahuan diri
Akan cuba dipenuhi

Walau hidup dalam kesukaran
Kau kan cuba tukk membahagiakan
Demi anak-anak yang yersayang
Kau berdua kan berkorban

Tetapi baru kusedari
Tidak mungkin kan terbalas budi
Pengorbanan mu tiada ternilai
Hanya tuhan kan membalasnya

(Korus)
Salam Aidilfitri
Ayah bonda yang dicintai
Maafkanlah anakmu ini
Kerna belum cukup berbakti

Pabila menjelang lebaran
Baju baru kan disediakan
Walau mungkin kami tak mengerti
Keperitan saat Itu

Namun wajahmu terus bercahaya
Oh sucinya kasih sayang itu
Di bibirmu kan menguntum senyum
Andainya anak-anakmu bahgia

(Ulang Korus)

Di Aidilfitri
Di Aidilfitri
wo wo wo woo.

lagu sekolah kuh....

 





..........................maju sekolahku...............
..........................jaya sekolahku jaya..........
..........................berkatilah ya tuhanku........
..........................kami semua sentiasa..........

..........................bangsa serta budaya..........
..........................negara bangsa dan watan......
..........................itu semuakan kami bela.......
..........................jiwa ragaku korbankan........

..........................maju sekolahku maju..........
..........................jaya sekolahku jaya..........
..........................berkatilah ya tuhanku........
..........................kami semua sentiasa..........
Posted by Picasa

AKHIRnyer......BG dijumpai....(Bayi Gemuk)






so..........
tiada lagi persoalan........
SIAPAKAH BG?????????

BG was freedom.............

dear ika...............

Sabtu, 14 November 2009

ENgaTAn BerSaMEr...renungkanlah....

KEPADE RAKAN-RAKAN YANG DIKASIHI SEKALIAN...

engatan buat kiter bersame....

jike kiter pernah rase ingin berputos ase...
engatlah...rahmat ALLAH itu tidah pernah putos....bagaimane idop kite tanpe rahmat-Nya..

jike kiter rindu pada seseorang....
ape salahnye jike kite membentang sejadah menghadap-Nya..
pastinyer rindu pada tuhan yang esa lebih bernilai...kerana..segaler perasaan itu
dicipter oleh ALLAH untuk hambanya....

jike kite rase sedih kerane dugaan yang menimpa...
engatlah...ALLAH tidak akan membebankan seseorang itu melainkan dengan kesanggupannye
ini bermaksod...kite adelah insan terpileh untok mendapat masalah ini...
dan mendapat kebaikan disebaliknye...

jike kite sakit kerane penyakit...
engatlah...itulah tanda kite disayangi-Nya...kerana disebalik kesakitan itu
pasti timbul keinsafan...jika tidak...pastinyer kite sering lupe mengingati-Nya...

untok yang terakher....
jike kiter sebagai hambe luper kepade-Nya..kembalilah segere...
kerana...DIA sentiase menerime taubat hambenyer....selagi nafas tidak sampai dikerongkong....


kemal....

Selasa, 10 November 2009

penawar hati.....

wahai kawan-kawan semua....kita semua bakal menghadapi peperiksaan yang bakal mawarnai masa hadapan kita nanti..so di sini aku nak berkongsi sikit penawar yang insyaAllah dapat membuatkan hati anda tenang dan dapat menghilangkan tekanan yang melanda kita semua...

- selalulah buat solat hajat
- doakan bukan tok diri sendiri jer tapi tok kite semua
- ambil wuduk dikala tekanan mula menyerang
- baca semua walaupun tak masuk dalam palotak daripada tak baca langsung
- jangan terlalu risau tengok orang lain asyik study (entahkan masuk ke tak tu) - ini akan mengundang tension
- doakan tok orang lain....
- sentiasa senyum hehehehe

pe lagi ekh......korang pon taw pe yang terbaik annnn

Isnin, 9 November 2009

CORETAN UNTUK ORANG YANG BUHSAN...

x sgke tol aku dah nak dkat stu sem kat maktab niyh….mau la jgak aku bercerita tntg khidupan aku sblm ke mktb niyh….huhu…mmg dri dlu aku mnt gadjet2 niyh….aku x tau npe tp aku dpt rsakan aku mmpunyai link ngn mnde2 elektronik niyh…so my dream nak bkak bisnes cyber café…mmg dr kcik g aku nk wt bisnes elektronik niyh…mau djdikan crite….pas spm aku dpt kos sains komputer kat udm….tyme tu toksah cte la kgembiraan yang aku rasai….mmg ske gle….tp nmpkne aku sowg je yg ske sndri2….huhu….tyme lpas spm sme aku mntk…..mktb….mtrx….u….pstu dpt tau aku x dpt mktb……aku la owg plg gmbre tyme tu…..haha….tau2 je la kan….aku niyh mne la de mke ckgu….x lyak pown….tp nmpkne skali g aku sowg je yg gmbre….hoho….yg plg sdey sape lg…mama cygku la….die mmg hrap sgt aku jd cekgu…aku x tau npe….dlm byk2 ank die…asal la aku mangsanyer….ish3….

*********************************************************************************


mau djdikan crite….aku mmg dah kmpom la nak g udm amek sains komputer….pastu tup2….sowg posmen yg aku x jemput tlh datg bg pos laju kat aku…..pehal plak die dtg tyme aku dah nak bergelar mahasiswi niyh….ish3….aku bkak la smpul yg bsa gdabak tuh….rpene srt twran matrik lak…..adoyai…..bkin kacau jew….pstu mak aku mle la api2 kan aku…..die kte mtrik kjap je la….dpt elaun la….pekjdah la….hurm….sabo je la….pstu aku pown dlm dilemma ler….mk aku kte…. “kina blaja la bisnes dlu….kte nak bkak cc kan….t ijzah bru blaja kmpter….”….pune pndai mak aku mengayat aku….pstu aku pn pk2 la….last2 aku decide g mtrix….g pn btoi gak ckp mak aku niyh….klo x tau bisnes t aku kne tpu lak ...{tp sbnonyere mak aku dah de plan len…huhu}

**********************************************************************************

so aku idop la kat mtrix tu staon…aim aku stu jew….nak abeh pstu nak amek ijzh dlm kmpter…dah la sbjek2 sme aku x ske….bisnes je aku ske….{sbb tu aim aku…huhu}…pstu mse sem 2….tetbe mak aku kol….aku plek gak….pekjdah mak ku kol niyh…x pnh2….hurm….die kabo kat aku swoh isi on9 mktb…pstu aku tnye ar wtpe nk isi…pstu die bbel la pekjdah aku x igt…tp last2 aku isi gak borg tu…pstu tbe la mse isi borg u untuk ijzah plak….aku dah nkad nak amek kos sains kmpter….tyme tu aku x gtau mak aku pn…haha…{tkot mak aku mengayat aku g…huhu}…skali kwn aku pg gtau plak da….adoyai….pstu skali g mak ku kol….die tnye aku pleh kos pe….pstu x kan la aku nk tpu mak aku kan….aku gtau la yg sbanane….tp yg pntg aku x nk smbg dlm bidg accounting ar….pstu tibe la saat yg sku x brape ske….kuase mak aku yg x de sape leh lwn….. “MENGAYAT”….huhu…mak aku kte “jd la cegu…pleh sbjek yg kina mint…t bleh g bkak cc…ckgu siap leh dpt bntuan pnjman lg tu….”….adoyai….aku terpengaruh g….so ijzah pune borg pn aku amek pguruan gak….bidang pj ngan sains sukan….

***********************************************************************************

pndekkn cte aku dpt upm..pguruan dlm pend jsmni….tyme tu gak dpt mktb bm-pj/psv…hurm….aku dah buhsan brade lm dilemma lg….aku mmg dh x leh wt kptsn sndri…aku mntk pndpt sme owg….sme skong aku g u kcuali sowg je….sape lg….mmaku cyg la….cbe tiok btape bsarne kuase sowg ibu….leh menggoncang dunie…last2 aku g mktb n akn jd cegu….aku dpt nmpk btape exitednyer mak aku spaye mwarisi krjaye die…. wt aku tharu pn de….aku je hrpn die… so aku ikut la wlopn pd asalne bkn khndak ku…sbb tub le smpai cni…lg2 mse orentasi….klo owg tnye masuk cni ats khndak sape….aku akn ckp ats khndak sndri wlopn pd asalne bkn khndk aku…....sayang mamaku!!!!!

***********************************************************************************

Teruskan study..By ~cegu ika~

Kepada teman-teman..teruskan bce buku..wlaupun aq tau otak korang dah full..orait??gud luck untuk kertas bm1 k!!kambatte!!

BELAJAR ABC......

A KU
B UNTU
C CARI
D UNIA.....
E MPAT
F AKTA
G EMILANG
H ARAPAN
I BU
J 3 ,
K EJAYAAN
L UHUR
M ERDEKA
N UR

Sabtu, 7 November 2009

CERPEN luahan hati....riang dalam sedih..

SABTU, NOv 7, 2009

Perjalanan hidupku sebagai seorang guru pelatih..

Ummmmm…. cikgu..cikgu… aihhh…baru aku sedar.. hari ni..aku berada dibidang perguruan.. bakal cikgu..? Mmmm… Cikgu Zul… hee.. agak2 sedap x name tu…? Huhu.. Waah.. bakal cikgu.. Zul jadi cikgu.. Humm….? Rase cam xsedar plak..aku akn bergelar seorang guru.. Percaya atau x.. Cikgu xpernah menjadi cita2 aku.. xpernah ada dalam list cita2 pon.. tapi.. akhirnya.. Bidang perguruan nila..yg akan menjadi darah dagingku.. Ya.. aku dilahirkan untuk menjadi seorang guru, seorang pendidik.. tak sangka panggilan keramat “cikgu” menjadi panggilan aku sekarang walaupun baru bergelar bakal guru@guru pelatih.

Cita2 pertama, nak jadi jurutera.. ntoh nape la jurutera yg jadi pilihan.. bila masuk matrikulasi lagi la berkobar-kobar aku nak jadi engineer..nak2 bila dah sem2,..aku dah plan nak ambik kos SARJANA MUDA KEJURUTERAAN MEKANIKAL & AUTOMOTIF..alhamdulilah dapat..


Aihhh..berbalik pada kisah ku sebagai seorang guru pelatih.. (selingan jap td ..)
Kalau cakap pasal liku2 sebelum aku bergelar guru pelatih di iPIP nih.. memang berliku2 jugak la..

Banyak suka duka yang dilalui di matrikulasi tu.. Pahit manis..masin tawau… suma ada…

Inilah permulaan ceritanya….

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx


Di suatu sudut pemandangan...............
Suspek dikesan...!

Dulu… di bangku sekolah menengah.. aku bercita2 nk jadi jurutera mekanikal automotif yg berjaya.. yg pro.. terutamanya dalam kejuruteraan kereta2 ni.. ntoh.. aku dapat rasakan passion aku lam bidang ni sangat2 la tinggi..

Masih aku ingat.. setiap kali aku keluar.. bila berada atas jalan raya.. aku akan tengok n tilik semua bentuk kereta.. n Struktur kereta... macamana nak buat.. apa bahan yg menyokongnya.. lagi syok kalau tengok kereta2 yg dah diubah suai.. Atas sebab passion dalam bidang tu terlalu tinggi.. Aku berazam nk jadi Engineer yg berjaya suatu hari nanti.. n bila tamat spm.. aku dapat matrik melaka r.. Ske gle aku... Kawan2 lain plak asyik tak cye j... Sabar zul.. zul.. mungkin ni rezeki masa ni.. tuhan nk uji....


Kemudian, Aku mendapat tawaran untuk sambung study di UMP (universiti malaysia pahang).. tambah tolak darab bahagi.. aku pon decide tuk terima tawaran 2....sbb 2 la kos yg aku nak..
Minggu orientasi bermula.. Semuanya berjalan dengan lancar… Dan sesi pembelajaran bermula..
Kelas pertama mase tu ialah kelas engnrng math.. Boleh la… lepas tu pengenalan kepada subjek static.. aihh.. subjek ape ni..? ade chemistry, ada math sket2, static… subjek apo nih..?? pelik2 lah.. Pastu subjek Material., okla.. best la jugak..

Gitu la hari2 aku setiap hari di ump.. Pagi.. gi clas.. belajar.. wat keje.. study.. balik.. Pergi clas.. belajar..wat keje..stdy..balik.. Bende yg same hari2 selama 1 bulan.... Tapi yg sweet tetap sweet.. banyak pengalaman manis kat u tu..

HAH CUTI H1N1............


Hari demi hari.. berlalu.. .. aku dapat mesej yg mengatakan aku dapat maktab..aku pun cter kat parent........

mase tu ,satu hal lagi timb
ul.....
aku gtau mak.. aku dapat tawaran ke maktab.. Tau ape reaksi dia..?
Dia bersyukur sangat2… Alhamdulillah ... mak byk berdoa tuk aku.. doakan tuk anak lelaki dia ni.. tuk dapat tawaran ke maktab.. Aku sebak masa tu.. bukan sebab apa..sebab aku sayang sgt2 kat mak ayah aku....

Malam tu.. berapa haribulan ntoh.. lepas bual dgn mak untuk sesi kaunseling.. aku mintak diri tuk tido.. sebelum tido.. aku masuk la kejap laman web .. mencari entoh ape aku pon xtau.. mata dah rabak.. Then aku teringat la.. pada permohonan ke maktab.. Hmmmm.. pergi la kat site tu jap..semak status pemohonan.. Umm… masukkan Ic.. dan… klik...

TAHNIAH….!!!
TAWARAN MENGIKUTI KURSUS PERGURUAN
DI : INSTITUT PERGURUAN ULU KINTA IPOH PERAK
OPSYEN : (BM/PJ/PSV)

Tau x.. apa reaksi aku…? Hummm… xde perasaan..

Ntoh.. Cuma selepas saat tu.. kesedihan kat mak aku trus melonjak plak.. dan
sedih nak tinggalkan u.. mak aku nampak gembira sangat2 anak dia mendapat tawaran bidang perguruan.. dalam hati aku.. Huk3.. mak hapy.. aku lak sedih sebab mak aku hapy aku dapat bidang yg aku xmau… Huk3..(Apela aku nih kan..) tapi demi mak...


Kecoh sekampung aku dapat tawaran ke maktab... Panggilan cikgu da lekat dah kat name aku.. Makcik2 pon.. “owhh… yang ni ke yang dapat maktab..?? Bertuahnya..” Rasanya korang pon rasa part ni kan.. Besela.. nak jadi cikgu kan.. Aduhai… sedare2 lebih excited dari tuan empunya badan ni.. aiyaak.. fenomena ape nih…? Gitula.. mak aku, family aku, n adik2.. excited aku dapat tawaran ke maktab.. dan kalau sesekali aku gatal2 tanya pasal nak tinggalkan U.. diorang mesti dapat agak aku berharap n sedih lagi.. “Aihh…rezeki dapat maktab nie… Bukan senang nk dapat maktab tau x..? Puluh2 ribu orang yg apply, dalam 6000 orang jer yg terpilih..”
Haa… gitu la setiap kali aku tercakap pasal U n maktab.. Tu belum mak aku ag… lagi sarkastik ayat2 beliau..


“Belaja kat U lame2 pon.. kuar xdapat keje nk wat ape… Cikgu.. kerja kerajaan.. kerja terjamin..”
Akhirnya aku berjanji pada diri sendiri tak akan mention ag pasal tu nak2 pada mak aku..

Dan persediaan dibuat last2 minute.. sekali lagi aku dibebel mak ag..

“Nampak sangat xbersemangat nk g maktab.. baju2 xsiap kemas ag” .. n macam2 ag la.. yg mak bebelkan.. n ulang lagi ayat… “Nak harap ape ag kat U.. Cikgu nih.. keje mulia.. keje terjamin..” aihh.. tu yg aku xmo dengar tuh.. balik2 ulang ayat sama.. n ayat tu.. ada ag sampaila hari tibanya.. Pendaftaran pelajar secnd intake Julai 09.. dalam kete masa on dway g maktab pon .. Hmmm.. mak2.. nway… thanks a lot.... ape2pon laa..dia nak yg terbaik tuk anak dia..


sekian........luahan aku sebelum exam.........

Jumaat, 6 November 2009

mohon maaf

sori ek sume orang....
ak banyak nyusahkn korang harini....
bkn sengaje nk arah korang sane sini....


emmmm gud lux exam.. ak sentiasa doakan keberkatan kite same2 dbumi ni. amin,moge Allah permudahkan jalan menuntut ilmu kite nih...

Rabu, 4 November 2009

RINDU......

exam,exam,exam.................

habis exam aku nak balik!!!!!!!!!!!!!!!!!
family aku dah merindui ku........
heheheheeh


jol

Isnin, 2 November 2009

kepada...smue student maktab ipoh...xpecially dak klas aku...j3 terbaek...

SELAMAT MENJAWAB PEKSE ...leklok jawab....
mintak ampon law ade dose2 sengajer or tak sengajer...saya insan biase...ade wat silap..
sowi....

MOGE BERJAYE....sukses slaloooo.....gud lux....


kemal....

Jumaat, 30 Oktober 2009

Isnin, 5 Oktober 2009

Kunci Persahabatan


  1. Pilih orang yang mempunyai minat yang sama seperti anda supaya anda mempunyai persamaan tetapi jangan mengenepikan orang yang langsung tidak mempunyai persamaan dengan anda. Bersikap terbuka baik untuk anda.
  2. Ingatlah pada satu pedoman penting iaitu berlaku baik terhadap orang lain sebagaimana anda suka diperlakukan. Sekiranya anda menghormati orang lain, orang lain akan menghormati anda juga.
  3. Sedarlah bahawa tiada siapa yang sempurna, setiap orang mempunyai sifat-sifat aneh dan kecacatan, dan menerima kecacatan antara satu sama lain adalah kunci persahabatan yang baik.
  4. Hargai pendapat satu sama lain.
  5. Sedarlah bahawa kawan yang rapat sekalipun tidak dapat bersama 24 jam. Bina minat-minat yang lain dan jangan cemburu apabila kawan anda mempunyai minat-minat yang lain juga.
  6. Komunikasi sangat penting, kawan anda tidak boleh membaca fikiran anda. Sekiranya ada sesuatu yang menjejaskan persahabatan anda, beritahulah.
  7. Jangan biarkan faktor luaran seperti tekanan menjejaskan persahabatan anda. Kawan yang baik akan membenarkan anda melepaskan perasaan kepada mereka, tetapi jangan hanya mempergunakan mereka untuk melepaskan perasaan. Sebagai balasan anda sepatutnya bersedia untuk mendengar luahan perasaan mereka pula.
  8. Belajar daripada satu sama lain.
  9. Jangan mengata di belakang kawan anda.
  10. Pilih kata-kata anda dengan bijaksana kerana anda tidak boleh menariknya kembali.

Dipetik dari Musleem.com


Ahad, 4 Oktober 2009

pErEmpUAn yAng sUkA bErAhsIA

ow ingat lelaki jew tak suke rahsie2???....
amik nie perempuan lak nak bukak rahsia....



bile lelaki kate: cantik'y baju u ri ni...beli kat alamanda ae?
dalam hati perempuan: suke ati ko lah nak puji ikhlas ke tak ikhlas, janji aku pakai baju..


bile lelaki kate: emmmm wanginyer....
dalam hati perempuan: alamak tersembur banyak lah..dosa lagi..ahh wangi lambang
bersih..daripd aku bagi ko bau badan aku ni kang kate lain lak..kubo masing2..lantak ko lah nak cakap ape..wahai lelaki..terima kasih la yer..dosa pmpn nmpk aje


bile lelaki kate: ko wat part ni, aku wat yang ni (asgment)
dalam hati perempuan: hesh...aku rase cam nak wat sumer jerk...bole cayer ker hasil kojhe dak lelaki nie?


bile lelaki kate: nanti jumpa kat tempat bese kol 10 ae..
dalam hati perempuan: dak laki slalonyer tak tepati masa pown (pandang remeh).bek aku datang kol 11 tu pown untunglah kalo da nampak batang idongnyer..


bile lelaki kate: ae purse u cantik la, sape bg kat u?bole i tengok?
dalam hati perempuan: pe barang beb orang bagi!!beliler brader..tak de duit cakap jelar...nak intai duit aku lak..


bile lelaki kate: u free ke ujung minggu ni?
dalam hati perempuan: sebok ahh tanyer..asyik nak ngadap muke ko jek..lemau ler..baik aku bizikan diri..


bile lelaki kate: gaji u dah masuk ker? (lunch d pizza hut)
dalam hati perempuan: seriezly mamat ni tak gentle gile..tak taw malu pown ade gak..da taw tak de duit ajak gak makan kat pizza lagi tuh!!jgn harap aku nak wat2 paham..


bile lelaki kate: awak ok ker? (nangis)
dalam hati perempuan: ley blah tak mamat nie?sengal tol..da tengok aku nangis bole lagi nak tanyer ok ke tak....(yg sebenarnyer..)wargh....nyesal aku g bagi balek cincin emas kat ex..kalo tak ley gadai..


bile lelaki kate: awak tak ngantok lagi ker?gadis tak elok tido lewat...
dalam hati perempuan: poyo tol arr..tak elok konon..gadis zaman skang banyak keje..memang tak cukup siang, knela stayup...da maju la katekan..ko tu haa..g men jao2..kaco jerk..nak chow lu tak sampai ati lak an..

lelaki yang x suke rahsia2

ow ingat perempuan je bole kate.......
amik ni lelaki nak berkate-kate

lelaki kate: cantik'y baju u arini..bli kt alamanda ae?
senang kate: mcm langsir rumah aku je..

lelaki kate: emmmm wangi'y..
senang kate: muslimat kan x le pkai perfume...

lelaki kate: ko wat part ni, aku bwat y ni. (asgment)
senang kate: ko wat la sume, kan senang..

lelaki kate: nanti jumpe kat tempat bese kul 10 ae.
dalam hati: kul 11 sempat kot...ala lau die mara pun sekejap je......

lelaki kate: ae purse u cntik la, sape bg kt u? bole i tgk?
dalam hati: hope2 ad ic, ak lupe plak birthday die...

lelaki kate: u free ke ujong mggu ni?
dalam hati: he2 aku tau die busy...

lelaki kate: gaji u da msuk ke? ( lunch d pizza hut)
senang kate: hope2 die pham..

lelaki kate: awak ok ke? (nangis)
dalam hati: yes die da clash, inilah mase'y................................

lelaki kate: awak x ngntuk lagi ke? gadis x elok tdo lewat...........
dalam hati: hi die ni banyak songeh la, tdo la cepat, ak nak men futsal ni.......

info kesihatan.......

INFO KESIHATAN....

kiter an kos pj...kne fit slaloo...wlopon aku tak fit mne pown...

*kurang tidor boleh mempengaruhi keseimbangan hormon leptin dan ghrelin yang boleh meningkatkan nafsu makan.(engat sket...jgn slaloo stay up...tak elok...kekadang ckop ler...)

*menurut kajian ,pompuan byk kne sket tulg belakang kerane mempunyai kegemaran terhadap coklat yang tinggi berbanding lelaki.(coklat memg sedap nk wat cner???)

*Waspada lemak tepu.....lemak jenis ini boleh membuatkan bdn anda naik sehingga 3 kali gande..contohnye...marjerin,donat,kentang goreng,keju,salad dressing,dan ais krim..

*amalkan lah meminum air kosong..boleh membuatkan kiter cepat kenyang....(pasnie order air kosong jer erk)

sampai stu je la...t kiter smbong agi....



kemal....

Sabtu, 3 Oktober 2009

naam

tiada apa yang boleh dilakukan apabila J3 mengunguli kemenangan pada 2.okt.2009.......................

10 maksud tersembunyi....... hati prempuan.. haha...

1. Kalau perempuan tanya: Lawa ke budak pompuan tu?
Makna tersembunyi:
Siapa yang paling lawa? I ke, budak pompuan tu?

2. Kalau perempuan tanya: You dah makan ke belum?
Makna tersembunyi:
Jom pi makan. Lapar ni!

3. Kalau perempuan kata: Lawa-lawa la baju kat sini, yek.
Makna tersembunyi:
Belikanlah untuk I.

4. Kalau perempuan kata: Rasa macam nak pening la.
Makna tersembunyi:
Tolong picit kepala.

5. Kalau perempuan kata: Letihnya hari ni. Mana nak masak, basuh kain-baju lagi...
Makna tersembunyi:
Kita makan kat luar jelah. Lepas tu, tolong basuh kain-baju sekali, yek.

6. Kalau perempuan kata: Kita lebih sesuai berkawan saja.
Makna tersembunyi:
I tak nak kat you. Tak paham-paham ke?

7.Kalau perempuan kata: I suka berkawan dengan you. You baik,memahami bla bla bla...
Makna tersembunyi:
Hish... I rasa macam minat sesangat kat you. Rasa macam nak jadi awek you je.

8. Kalau perempuan tanya: You pernah tak teringatkan awek you yang dulu?
Makna tersembunyi:
Kalau nak gaduh, kalau berani sangat, sebut la nama dia depan aku.

9. Kalau perempuan kata: I sanggup berkorban demi kebahagiaan you.
Makna tersembunyi:
Amboi! Aku kena berkorban. Habih, hangpa dua ekoq gak yang seronok.

10.Kalau perempuan kata: I tak kisah kalau memang betul you nak kahwin lagi satu. Asalkan you berterus-terang dengan I, bersikap jujur dan berlaku adil. Ape yg 'dia' dapat i pun dapat..
Makna tersembunyi:
Sapa kata aku tak kisah? Adil ke tak adil, aku tak kira! Langkah mayat aku dulu sebelum nak menikah lagi satu.


HURM.........

DIKALA PEROT KU SEDANG BERBUNYI MEMBERI ISYARAT UNTUK DIISIKAN PADA PAGI YANG NDAH INI....SAAT ITU PULA AKU BELUM MENCUCI GIGI KU....SEBAB BARU BANGKIT....MAKA AKU PON MEMBUKA BLOG J3 YANG TERBAIK SEBAB NAK LAYAN SHOUTMIX.....ALEH2 BENDA NI CAM SENGAL SEBAB ADA SEPARUH PAGE JERK.....SEBABTU LAH AKU MEMBEBEL DALAM BAHASA PENAN DALAM TU AND LASTLAY AKU MEMBEBEL KAT SINI TATKALA UNA BARU JE FRUST SEBAB MESIN BASUH ROSAK.MAKA DIE TERPAKSA LAH BASOH BAJU YANG DIA KUMPUL SEMINGGU PAKAI TANGAN.SIAN DIA....SEBABNYA BILA TIME DIA RAJIN BASOH PAKAI TANGAN TIME TU AK ORANG RAMAI KONKER TEMPAT.MAKA DIA LEPASKAN RASA KECEWANYA DI SISI KU INI...HUHUHU...RUMET KU PULAK, SI UMI NI BARU GAK BANGUN NGAN EKSYEN CAM NAK GI MANDI SEBAB AMEK TOWEL PKAI KAT KEPALA TAPI BANTAI DUDUK KAT SEBELAH AKU LAYAN PEROT AKU YANG SEDANG BERBUNYI NIE.... JUP LAGI TIDO BALEK LAH LA TUH......PUKUL 12 NANTI USHA2 LA SI UNA NAK GERAKKE BLOK L NGAN GENDONG BAKOL BESAR DIA TUH SEBAB NAK KETEMU NGAN MESINNYA(PEMALAS TOL)ITUPUN ADA NIAT NAK KUMPUL LAGI SEMUNGGU PUNYER BAJU SEBAB FRUST NGAN MESIN AND SEBAB UTAMA DIA PEMALAS JERKKK......SEKIAN JELAR......TAK DAPAT NAK TAIP KAT SHOUTMIX, AKU BEBEL KAT SINI....










AKU

diari seorang isteri...haha...

Isnin :

Kad kredit saya telah dicuri, saya tidak membuat laporan polis kerana pencuri itu tidak menggunakan wang sebanyak yang digunakan oleh suami saya.

Selasa :

Saya bertanya kepada suami,”Sayang, tempat mana yang terbaik untuk merayakan hari ulang tahun perkahwinan kita?”

Dia menjawab, “Cubalah ketempat yang belum pernah saya lawati.”

Malam itu saya mendapat satu penampar kerana membawa suami saya ke dapur rumah .

Rabu :

Kalau keluar bersama-sama, kami selalu berpegangan tangan. Hari ini saya lepaskan tangannya, sedar-sedar dia sudah ketempat wanita bersenamrobik..

Kamis :

Suamiku paling suka membeli barangan kereta. Hari ini dia telah membeli roda berantai untuk kegunaan kereta kebal. Untuk Drift katanya.

Jumaat:

Hobi suamiku adalah Ubahsuai Kereta, Ubahsuai Kereta, dan Ubahsuai Kereta. Oleh kerana hari ini dia demam, malam tadi aku dengar ada 3 buah kedai accessories kereta telah bankrup.

Sabtu :

Dia suka mengumpulkan alatan elektrik untuknya dan keretanya.. Dia beli gitar elektrik, Tombol gear elektrik, stereng elektrik, dan semuanya serba elektrik.

Pagi tadi dia tanya, “Ayang, ayang rasa, barang apa yang belum saya miliki?”;

Saya belikan dia sebuah kurusi elektrik !- dapat lagi satu penampar.

Hari Minggu :

Hari ini, suami saya menelefon saya dan mengeluh, keretanya rosak dan tidak dapat bergerak lagi.

Saya tanya apa sebabnya,

Dia kata ada air di karburatornya.

Saya bertanya kereta ada dimana,

Dia kata terbabas kedalam Laut Danga Bay.


kalendar....

Jumaat, 2 Oktober 2009

PERHATIAN....hehehehe

lihat la kemenangan kain rentang kite!!!!!!!!!!!!!!!!!!
J3....(terbaik)
no 2......

kuiz sains no2....
n tahniah kat shahirah n akmal..
no2 n no3....

gud luck j3








JOL..........

Rabu, 30 September 2009

tazkirah pagi......

marilah kita bersatu hati bersama para guru, menggembeling tenaga, bagi menyemai benih keimanan dan ketaqwaan, agar terbentuk sebuah negara maju dan cemerlang, kerana negara akan maju jika rakyatnya berpengetahuan dan berkemahiran, negara akan aman, jika rakyatnya beriman serta mengamalkan ajaran Islam. Negara akan hancur sekiranya rakyat berpecah-belah dan negara akan mundur sekiranya rakyat malas dan lemah.




aguero

Isnin, 28 September 2009

Ahad, 27 September 2009

news......

LONDON: Chelsea kecundang buat kali pertama di bawah kendalian Carlo Ancelotti apabila Wigan mengejutkan mereka 3-1 ketika Manchester United mengatasi Stoke City 2-0 untuk naik ke tangga teratas Liga Perdana Inggeris.

Ancelotti sudah mengemudi Chelsea untuk enam kemenangan liga berturut-turut, selain dua kejayaan pada Piala Liga dan Liga Juara-Juara tetapi rekod sempurna itu berakhir dalam aksi yang menyaksikan penjaga gol, Petr Cech, dibuang padang.

Chelsea sebelumnya ketinggalan pada minit ke-16 kepada gol Titus Bramble tetapi Didier Drogba menyamakan kedudukan pada minit ke-48. Hugo Rodallega dan Paul Scharner menjaringkan dua lagi gol untuk kemenangan Wigan.

Ketika Chelsea tumbang, United akhirnya mengatasi tentangan kental Stoke di Stadium Britannia apabila Ryan Giggs, masuk sebagai pemain gantian, mengumpan untuk Dimitar Berbatov menjaringkan gol pembukaan pada minit ke-62.

Bek United, John O’Shea memastikan Stoke tidak mampu bangkit apabila menanduk masuk bola sepakan percuma Giggs untuk gol kedua pada minit ke-77.

Fernando Torres pula mencipta hatrik untuk Liverpool mengekori rapat pendahulu carta kedudukan selepas membelasah Hull 6-1 di Anfield. Ryan Babal menyumbang dua gol ketika Steven Gerrard turut meletakkan namanya dalam senarai penjaring.





berita harian online

yahoo!!

gud news......... man utd mng wey!!!! cian chelsea.....




aguero

Sabtu, 26 September 2009

hm..

tension tol..



aguero

halo3...

sape nak makan serunding ayam???
dtg lah blik ak... huhu....




aguero

i'm back!!

smpai kul 5 td.. pnat gler...



aguero

Jumaat, 18 September 2009

TO J3

SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR DAN BATIN K,,,,,,,,,, KIRE 0-0 K...

camat aie gayer....

mat aie gahye wat korunk sumer...take care...

wish for u all

SELAMAT ARI RAYA MAAF ZAHIR DAN BATIN.........................
AKU PULANG DULU........................
LEMANG RENDANG DAH MENANTI........................
BYE.......................................






AKU

attention.....

weh.....
aku de wat chatbox.....
kowunk test try gne....
aku x tau menjadi ke x....
1 tyme wat....
huhu....

SELAMAT BERCUTI!!!


mengishtiharkan....UNDIAN DITUTUP

DENGAN INI AKU MENGISTIHARKAN...
BLOG BUKANLAH SATU MASALAH K....
so sanisha jangan risau2 lagi k...
blog ni lagi merapatkan hubungan j3......
so,,,, J3 unit yang terbaikkkkkkkkkkkkkkkkkk



UNDIAN DITUTUP...........


:JOL:

Khamis, 17 September 2009

J3 de conquerer!!!!!!

ucapan selamat hari raya, nmpknyer j3 yg conquer....
see, kiter yg lepak, happy, n mafia...
hahahahahahaha....

selamat beramal...

Di antara kelebihan dan fadhilat ayat seribu dinar ini ialah :

* Di baca apabila kita hendak bertawakkal terhadap sesuatu perkara.
* Menghilangkan keresahan bila di baca di waktu resah.
* Di baca ketika hendak menaiki kenderaan
* Jikalau dibaca ayat ini
kepada orang yang sedang sakit sebanyak 3 kali dan dihembuskan kepada si pesakit itu dan di tiup pada air sebanyak 3 kali diberi minum, insya’Allah si pesakit akan sembuh.





aguero

KEPUTUSAN BANCIAN SEMASA......belum muktamat.

A. YA >>> 0%
B. TIDAK >>>5.3%
C. JARANG2 >>> 0%
D. KADANG2 YA,
KADANG2 TIDAK. >>> 0%

????? tapi ada seorang manusia yang kurang faham bahasa melayu/tekanan jiwe/psychological stress
kot............

menjawab E.? pelik,tapi benar....so, 5.3%


...aku akan memastikan statistik ini berjalan lancar...
...tempoh undian sehingga 28 september 2009,12 mlm...

ketenangan

di depan itu, satu lorong,
di lorong itu, terang benderang
di suluh cahaya,

hatiku sekarang mengejar masa,
namun untuk cahaya itu,
biarlah masa itu berlalu,

kejarlah cahaya itu,
jangan hiraukan sang masa,
dakaplah cahaya itu,
kerana padanya ada ketenangan
sebelum ia yang berlalu,

dalam kesulitan,
kemudahan sentiasa menunggu,
ketenangan mengubat KERISAUAN

SEBUAH KETENANGAN UNTUK KERISAUAN................................................








pesanan dari sang semut yang berada di hujung lorong yang terang benderang itu......................

AKU NAK WAT BANCIAN nie.................

ADAKAH BLOG INI MENGGANGGU KALIAN MEMBUAT ASSIGNMENT?????????


A. YA
B. TIDAK
C. JARANG2
D. KADANG2 YA,KADANG2 TIDAK


Pleaz give respond.........
Satu unit,Satu suara.....
Pencapaian diutamakan...



"JoL"

Rabu, 16 September 2009

CUTI o HOLIDAY???????????

aku pilih cuti....
sebab....
Cepat Untuk Tinggalkan Institut...
nak raye!!!!!!!!!!!!!


"JoL"

motivasi diri.........

Tazkirah Untuk Hari Ini…..Jangan Ingat Nak Raya Jek!

Motivasi Diri

Kita memerlukan sesuatu yang boleh menjadi daya pendorong atau motivasi untuk melakukan sesuatu pekerjaan.

Kalau pelajar yang ingin berjaya tentu memerlukan motivasi diri untuk mencapai kejayaan.

Bagi seorang pekerja pula, tentu memerlukan motivasi untuk melakukan pekerjaan dengan baik...tambahan pula perlu melakukan kerja yang sama setiap hari. Tentu bosan akan muncul jua di dalam hati.

Di bawah ni ada beberapa tips yang boleh kita praktikkan untuk motivasi diri..

1. Rancangkan dulu apa yang perlu dibuat dan tetapkan matlamat.
2. Senyumlah selalu..senyuman boleh menenangkan jiwa dan juga sebagai sedekah.
3.Dapatkan rehat dan tidur yang berkualiti.
4. Jgn membahayakan diri sendiri atau menzalimi diri.
5. Binalah persahabatan yang erat dan saling menyayangi.
6. Sesekali hiburkanlah hati sendiri dengan melakukan apa yang diminati.
7. Tonjolkan penampilan diri yang menarik dan kemas. Sesekali bergaya, apa salahnya.
8. Kawal berat badan anda dan jangan terlebih makan..takut jadi obes pula.
9. Amalkan gaya hidup sihat. Jangan menghisap rokok..bahaya untuk kesihatan.
10. Lakukan pemeriksaan kesihatan menyeluruh bagi mengetahui tahap kesihatan diri.
11. Tenangkan fikiran dan relaks sekejap.

12. Mandi setiap hari... jangan malas mandi tau !
13. Jadilah diri sendiri (bukan orang lain) dan berbanggalah dgn kemampuan diri.
14. Jgn menunjuk-nunjuk atau alim-alim kucing.
15. Lakukan keje seikhlas hati

16. yang paling pnting, sntiase la bdoa kpade Allah..





aguero